BEWONER

Bij Wijs helpen we je verder

Kun je wel wat hulp gebruiken bij vragen die je niet zomaar weet op te lossen, wil je advies of lijkt het je leuk om als bewoner of groep bewoners samen te werken met studenten? Dan kunnen wij jou verder helpen! Momenteel werken wij op al onze locaties uitsluitend op afspraak. Lees hieronder hoe je met ons in contact komt.

Ondersteuning

Bij WIJS hebben we specialistische ondersteuning onderverdeeld in steunpunten, waar studenten van één studierichting samenwerken, bijvoorbeeld aan juridische of financiële vraagstukken. Wanneer we een vraag niet direct kunnen beantwoorden, dan sturen wij deze door naar één van onze steunpunten. Studenten van de steunpunten houden op verschillende tijdstippen spreekuren voor bewoners. Meer informatie over de openingstijden van de steunpunten vind je hieronder.

Steunpunten

Juridisch

Ben je op zoek naar gratis juridische informatie en/of advies op maat? Dan ben je bij WIJS aan het juiste adres.

Het Juridisch en Financieel Steunpunt wordt gecoördineerd door studenten die zich namens WIJS inzetten voor de stad Groningen. Zij helpen onder andere bij de volgende zaken:

 • Aanvragen van vergunningen, WOB-verzoeken of kwijtscheldingen;
 • Doorverwijzingen naar de juiste instanties of contactpersonen;
 • Informeren en adviseren omtrent allerlei juridische vraagstukken;
 • Invullen van belastingformulieren;
 • Opstellen van bepaalde juridische stukken, zoals bezwaarschriften of correspondentie.

Om de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen werken wij samen met de Belastingdienst, de Hanzehogeschool Groningen en de Groningse WIJ-teams.

Ondernemers

Heb je als (startende) ondernemer behoefte aan advies, hulp, of een andere impuls? Het Ondernemerssteunpunt van WIJS heeft een groot netwerk binnen de Hanzehogeschool, de gemeente Groningen en het Groninger bedrijfsleven dat u van dienst kan zijn. Studenten van WIJS kunnen jou helpen met allerlei vraagstukken, gericht op bijvoorbeeld:

 • Bijeenbrengen van mogelijk geïnteresseerde partijen;
 • Hulp bij het opstellen van een levensvatbaar ondernemingsplan;
 • Hulp bij het opzetten van een overzichtelijke administratie.

Tevens vinden er bijeenkomsten plaats voor (parttime) ondernemers op onze locatie de Ruimte in winkelcentrum Paddepoel, waar o.a. ervaringen worden gedeeld.

 

Financieel spreekuur

Weet je regelmatig niet waar je geld aan op gaat en zou je wel wat meer grip op je geld willen hebben? Of heb je andere vragen over je financiën? De studenten van WIJS helpen u graag tijdens het financieel spreekuur op woensdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.  

Je kunt bij hun onder andere terecht voor:

 • meer inzicht en overzicht in je geldzaken
 • checken van je verzekeringen: heb je er niet te veel?
 • samen kijken of je minder kosten kunt maken
 • hulp bij contact met andere organisaties, bijvoorbeeld UWV of de belastingsdienst
 • hulp bij het aanvragen van een (bijstands)uitkering
 • het aanvragen van (gemeentelijke) kwijtschelding

 

Het financieel spreekuur is een samenwerking met de Ruimte, SNS Groningen en Humanitas.

Steunpunt Gezonde Leefstijl

Wees welkom bij het Steunpunt Gezonde Leefstijl voor vragen en ondersteuning op het gebied van voeding, beweging, stress, ontspanning, zelfzorg en structuur. Onze medewerkers zijn coach, voedingsadviseur of beweegprofessional. Ze worden vergezeld door studenten van de Hanzehogeschool (social work, healthy ageing, pabo, hrm, mondzorg, fysiotherapie, sportstudies). Door corona gaat het fysieke inloopuur voorlopig niet door. In plaats daarvan is er online ondersteuning of maken we een live afspraak in SNS De Ruimte (met inachtneming van de corona maatregelen). Stuur een mailtje naar leefstijlcoach Agnes de Jong info@dejongcoaching.nl of natuurvoedingsadviseur Mariska van Cuijk mariska@kidsproef.nu en we nemen contact met je op.

Verder werkt Steunpunt Gezonde Leefstijl in 2020-2021 mee aan wijkprojecten gericht op specifieke onderdelen. Samen met basisschool De Wegwijzer in Selwerd gaan we kijken of er weer Gezonde Lunches gerealiseerd kunnen worden. Een ander project gaat over het motiveren van ouders van basisschoolkinderen voor Leefstijl & Opvoeding. Een derde groep buigt zich over het aanbieden van meer Beweging in de Wijk. Tenslotte is er een project over Voeding van Studenten. Mocht je interesse hebben in een van deze projecten of wil je er graag een aan toevoegen, neem contact op met Pascal de Jong: pascal.de.jong@groningen.nl of Agnes de Jong: info@dejongcoaching.nl

Advies to go

Bij WIJS werken dagelijks studenten vanuit allerlei studiegebieden. Terwijl ze onderzoek doen in de stad, maken ze graag tijd vrij om jou te ondersteunen. Momenteel werken wij uitsluitend op afspraak. Neem gerust contact met ons op voor:

 • Hulp bij het invullen van formulieren
 • Ondersteuning bij het aanvragen van een vergunning voor een buurtfeest
 • Informatie over het gebruiken van uw computer, telefoon of tablet
 • Uitleg bij lastige brieven

Organiseren

Naast advies organiseert WIJS in samenwerking met lokale initiatieven allerlei activiteiten. Ook jij kunt misschien wel samenwerken met studenten aan het opzetten van projecten of activiteiten in de buurt! Als je ideeën hebt voor de straat, buurt of wijk, neem dan gerust contact met ons op. We gaan met plezier de samenwerking aan!

WIJS door de ogen van..

WIJS door de ogen van Mohamed (bewoner)

Een jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met de studenten van WIJS nadat het WIJ team mij had doorverwezen. Ik vind het erg prettig dat ik geholpen word door studenten van mijn leeftijd. Ze helpen mij o.a. overzicht te krijgen in mijn (financiële) administratie en contact te leggen met verschillende instanties. Mede dankzij WIJS heb ik nu meer inzicht en leer ik het Nederlandse systeem kennen. Begin dit jaar ben ik met veel plezier begonnen met een nieuwe baan in de horeca. In Syrie heb ik naast mijn studie tot dierenarts veel ervaring opgedaan in de keuken als kok. Het is ontzettend leuk om deze ervaring hier te kunnen gebruiken en mensen blij te maken met lekker eten. Naast dat het leuk werk is vind ik het erg belangrijk zelf geld te verdienen en hierdoor minder afhankelijk te zijn. WIJS koppelde mij aan “een maatje” van Humanitas met wie ik wekelijks afspreek om mijn administratie op orde te houden. Ik leer veel van hem waardoor ik het hopelijk straks zelfstandig kan doen.

 

 

IMG_2357