Het afgelopen jaar is René een bekend gezicht geworden binnen WIJS. Wekelijks zit hij in ‘de Ruimte’ als achterwacht vanuit WIJ Selwerd om studenten te ondersteunen met de complexere casuïstiek. René is 54 jaar oud en vader van drie jongens. Sinds 2018 is hij werkzaam voor WIJ, eerst als vrijwilliger en op dit moment als participatiebaanmedewerker.
René aan het woord
“Binnen WIJ Groningen werkte ik voornamelijk op de Entree maar door de coronamaatregelen is deze voorziening gesloten en werk ik nu op de maandag bij WIJS en op woensdag bij de telefonische Entree in Vinkhuizen. Daarnaast ondersteun ik een aantal generalisten in hun werkzaamheden. Waar de generalisten zich bezighouden met de zorg en welzijn van de wijkbewoners hou ik me vooral bezig met het op orde brengen van de financiën en andere praktische zaken van de wijkbewoners: schulden in kaart brengen, afspraken maken daarover en eventueel begeleiden naar het GKB.
Verder word ik steeds vaker ingezet voor de zogenaamde “zachte” contacten met bewoners. Dat houdt in dat ik contact maak en houd met mensen met psychische problemen zonder daadwerkelijk oplossingen aan te dragen. Daarvoor hebben we de generalisten. Tevens help ik een aantal wijkbewoners in het kader van de OIDP, Orde In De Paperassen.
Voordat ik bij het WIJ team begon was ik werkzaam in de ICT en verantwoordelijk voor het afsluiten van Europese aanbestedingen in zorginstellingen en ziekenhuizen. Na een lange periode van herstel van een zware depressie met alle gevolgen van dien (sociaal, financieel etc.) stond ik voor een keuze; de verkoop weer in of dat doen wat me het meeste voldoening geeft, mensen de hulp bieden die ik ook heb gehad. Naast mijn werk bij het WIJ team werk ik ook als vrijwillig ervaringsdeskundige bij Ixta Noa, een praktijkhuis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid c.q. onbalans.”
WIJS door de ogen van René
“Het grote voordeel van de samenwerking tussen WIJS en WIJ is de combinatie van enthousiasme van de studenten en de ervaring van de WIJ medewerkers. Met de kennis van zowel studenten als de WIJ medewerkers hebben we een laagdrempelige manier van hulp bieden aan de wijkbewoners. Ook leren de studenten omgaan met wijkbewoners die bijvoorbeeld hun emoties de vrije loop laten of verbaal lastig zijn. Door de casuïstiek te bespreken met de WIJ medewerkers zijn de studenten beter in staat de “vraag achter de vraag” te achterhalen.
De rol van WIJS kan nog beter benut worden door inloopdagen te organiseren voor specifieke zaken zoals het aanvragen van de meerkostenregeling (compensatieregeling voor extra ziektekosten).
De studenten krijgen bij WIJS te maken met wijkbewoners, individuen, die allemaal verschillend zijn. Behandel ze dan ook zoals je zelf behandeld wilt worden, dat wil zeggen met respect. Betekent dat dan dat je alles maar moet accepteren, nee natuurlijk niet.Soms vragen mensen iets wat gewoon niet mogelijk is. Nee is ook een antwoord, wellicht niet altijd even gemakkelijk om te zeggen maar wel duidelijk.
Als laatste zou ik graag de studenten veel succes willen wensen met hun studie en verdere carrière.”