Lars is momenteel druk bezig met het schrijven van zijn scriptie om zijn studie Bedrijfseconomie aan de Hanzehogeschool af te ronden. In samenwerking met de voedselbank Groningen en het WIJ-team Oosterparkwijk onderzoekt hij hoe het proces van aanmelden en uitstromen van cliënten van de voedselbank geoptimaliseerd kan worden. Wij vroegen Lars naar zijn ervaringen en hoe het is om bij WIJS af te studeren.
Hoe ben je in eerste instantie bij WIJS terecht gekomen?
Ik heb eerst gesolliciteerd voor een afstudeerplek bij WIJS. Uit de gesprekken met het team bleek dat er een vraag vanuit het WIJ-Oosterparkwijk bij WIJS was neergelegd over hoe lang cliënten bij de voedselbank zijn aangesloten. Toen ik hoorde dat het over de voedselbank ging, dacht ik, interessant maar ook een uitdaging! Via WIJS ben ik toen in contact gekomen met Richard van WIJ-Oosterparkwijk en zijn wij samen naar de voedselbank gegaan. Daar hebben wij samen met de voorzitter van de voedselbank mijn onderzoeksvraag zo geformuleerd dat het zowel voor de voedselbank als voor mijn opleiding interessant is.
Wat vind je van het onderwerp?
Ik ben bijna afgestudeerd als bedrijfseconoom dus het is heel iets anders dan dat ik gewend ben. Het is een duidelijk onderwerp en als de cliënten eerder zouden kunnen uitstromen bij de voedselbank zou dat mooi zijn. Zelf vind ik het ook leuk om met iets anders bezig te zijn dan alleen met cijfertjes. De voedselbank heeft een bijzondere plek in de samenleving en dat maakt het voor mij ook interessant om daar eens mee bezig te gaan. Daarnaast werk je als afstudeerder vaak bij een organisatie maar in mijn geval is dat niet zo. Ik werk met verschillende partijen, wat soms wel lastig is, maar ook zeker uitdagend om deze partijen met elkaar te verbinden.
Wat onderzoek je precies?
De voedselbank heeft als norm om cliënten binnen drie jaar weer uit te laten stromen maar in de praktijk zitten mensen er soms langer in. Hier kunnen veel redenen voor zijn. Ik doe onderzoek naar een mogelijke reden van het probleem, namelijk dat cliënten vanuit de voedselbank niet genoeg ondersteund worden om weer uit te stromen. Hiervoor bestudeer ik wat er nu allemaal gebeurt met een cliënt vanaf het moment dat zij bij de voedselbank aangemeld worden tot zij weer uitstromen. Door middel van het houden van interviews met mensen van WIJ-teams en de voedselbank kom ik de meningen en ervaringen van hen te weten. Met uiteindelijk als doel om het proces zo te verbeteren dat cliënten van de voedselbank sneller kunnen uitstromen. Het zou kunnen zijn dat de voedselbank door mensen nog te weinig gezien wordt als een echte noodvoorziening, maar dit is slechts een van de verbeterpunten waar ik naar kijk.
Hoe bevalt het om in WIJS te werken aan jouw scriptie?
Ik vind het erg leuk! Je wordt als afstudeerder goed begeleid binnen WIJS en ik kan aan mijn begeleider veel vragen stellen als ik ergens niet uitkom. Naast mijn onderzoek heb ik ook contact met de bewoners van Groningen. Bij WIJS ontwikkel je je op andere gebieden omdat je veel sociale contacten legt met andere studenten. Daarnaast vind ik het ook leuk dat bewoners met veel verschillende vragen binnenkomen, van appjes installeren tot het helpen met de belastingaangifte. Ook leer je veel van de andere studenten die afstuderen of stagelopen bij WIJS omdat er veel verschillende opleidingsachtergronden zijn.
Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt binnen WIJS?
Het leukste wat ik tot nu toe heb gedaan bij WIJS is bewoners helpen met hun belastingaangifte. Je krijgt hier veel waardering voor terug. Als je de bewoners nog iets kan bijleren op het gebied van belastingaangifte geeft dat ook een goed gevoel.
Wat ga je na je studie doen?
Ik twijfelde heel erg of ik nog wilde doorstuderen of dat ik ga werken. Op dit moment denk ik dat ik een baan ga zoeken nadat ik ben afgestudeerd. Het liefst zou ik ergens rondom Groningen willen werken omdat ik het een mooie stad vind. In wat voor een organisatie ik graag aan de slag wil ben ik nog niet over uit. Het is maar net waar een vacature open is.