Overlast. Een brede term die we gebruiken voor een heleboel verschillende dingen waar we last van hebben. In het ene geval komt zelfs de burgemeester eraan te pas terwijl een buurtbewoner in het andere geval op zichzelf of op de hulp van buurtbemiddeling is aangewezen. Hoe weet je als bewoner waar je met welke klacht of zorg terecht kunt? Vier studenten van de opleiding hbo-rechten deden onderzoek in Paddepoel en ontdekten belangrijke tips voor het omgaan met overlast. Eén van deze vier studentes heet Laura Heeres. Zij vertelt ons wat ze heeft ontdekt na een half jaar onderzoek in de wijk.
Hoe hebben jullie het onderzoek aangepakt?
We waren benieuwd naar de mate waarin wijkbewoners overlast ervaren in de wijk en naar de verschillende oplossingen die hiervoor te vinden zijn. Daarom hebben we met 31 verschillende bewoners gepraat uit de wijk en hebben we contact gelegd met een aantal instanties in Paddepoel en Groningen die zich bezighouden met overlast. Ook zijn we een aantal wetten ingedoken om de verschillende vormen van overlast eens naast elkaar te leggen.
Wat viel op uit de gesprekken die jullie met bewoners hadden?
Het eerste wat opviel was dat bewoners heel gastvrij waren naar ons toe en graag met ons wilden praten over het onderwerp. Ik denk dat het een aansprekend onderwerp is omdat iedereen er wel eens mee te maken krijgt. Ik was zelf wel verbaasd hoeveel mensen in het afgelopen jaar wel overlast had ervaren.
Wat betekent overlast dan precies?
Dat is een hele goeie vraag! Overlast kan bijvoorbeeld gaan over geluid van een feestje tot laat of over iemand die de hele dag aan zijn brommer sleutelt in de achtertuin, maar het kan oplopen tot een buur die een illegale hennepkwekerij op zolder houdt. Overlast is binnen het recht ook een lastige term omdat bij sommige vormen de politie en de burgemeester een belangrijke rol spelen, terwijl bij andere vormen bewoners geacht worden om onderling tot een oplossing te komen.
Betekent dit dat bewoners bij overlast vaak op zichzelf zijn aangewezen?
Ja en nee. Het is in ieder geval belangrijk om je te beseffen dat je hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje naast je buren zult wonen. En meteen de politie bellen kan je onderlinge band behoorlijk beschadigen. Daarom is het inderdaad goed om eerst te kijken of je er onderling uit kunt komen. Toch ben je hierin niet helemaal op jezelf aangewezen, want in Groningen kun je ook terecht bij het meldpunt overlast of bij een getrainde buurtbemiddelaar.
Hoe werkt het meldpunt overlast?
Bij het meldpunt overlast kunnen bewoners terecht met klachten en zorgen over hun buurt. Wanneer een klacht wordt behandeld, krijgt de melder altijd een melding hierover. Wat ik wel jammer vind, is dat niet op alle meldingen gereageerd wordt. Dit maakt dat het meldpunt overlast nog wel eens wordt ervaren als een ‘zwart gat’ waarin je melding spoorloos verdwijnt. Ook merk ik bij bewoners de gedachte dat iemand anders vast wel een melding maakt, zodat ze het zelf niet hoeven te doen, maar dit valt in de praktijk vaak tegen.
Wat moeten bewoners weten over het hele systeem van overlast melden?
Als het goed is, wil je als bewoner bereiken dat je vreedzaam naast elkaar leeft. Dan is het erg belangrijk om eerst zelf in gesprek te gaan, eventueel met hulp van een buurtbemiddelaar. Kom je er onderling toch niet uit? Bouw dan een dossier op. Je kunt een lijst maken van momenten van overlast. Dit lijstje kun je aanleveren op het politiebureau én indienen bij het meldpunt overlast. Het is namelijk bewezen dat een lijst met meerdere meldingen meer effect heeft dan allemaal losse meldingen.
Waar kunnen bewoners nu terecht met vragen over overlast?
We hebben naast ons adviesrapport ook een stappenplan en een flyer gemaakt waarop duidelijk staat waar je met welke klacht terecht kunt. Deze flyer hebben we ook aan WIJS aangeboden, zodat het loket van WIJS vanaf nu ook een plek is waar bewoners met vragen over overlast terecht kunnen. Ook op de website van WIJS (klik hier) vind je het stappenplan voor bewoners!
Hoe vond je het om dit onderzoek te doen?
Ik vond het leuk om met een echte opdracht te werken! En het was fijn dat we bij WIJS de optie kregen om een eigen draai aan het onderzoek te kunnen geven. Ik denk dat we hierdoor wel onze eigen route hebben bewandeld, maar toch iets hebben gemaakt waar bewoners wat aan hebben!