Wanneer een jonge alleenstaande vader met weinig sociale contacten zijn zoontje kwijtraakt, is hij gedwongen om zijn comfortabele omgeving los te laten en samen te werken met allerlei personen om hem terug te krijgen. Wanneer hij hem eindelijk vindt, zijn ze inmiddels vele ervaringen rijker. Dit verhaal, dat velen van ons beter kennen als het verhaal van Finding Nemo, bleek een bron van inspiratie voor de studentes Mendy en Johanna, die onderzoek deden naar de veiligheidsbeleving in Paddepoel. Want, ontdekten zij, een gevoel van veiligheid in de wijk is onlosmakelijk verbonden met diverse sociale contacten en een uitbreiding van je leefwereld.
De twee Social Work studentes studeerden dit semester af bij WIJS en stortten zich op de vraag hoe veilig bewoners van Paddepoel zich voelen. Na zich verdiept te hebben in de literatuur mochten ze zelf de wijk in om verschillende groepen bewoners te ondervragen en natuurlijk om zelf te ervaren hoe (on)veilig ze zich voelden. “Als je nu eens stopt om Paddepoel onveilig te noemen, dan voelen we ons vanzelf veiliger”, was één van de reacties van de veelal nuchtere bewoners van de wijk. Eén interessante uitkomst was dat mannen zich eigenlijk nooit onveilig voelen, terwijl een deel van de vrouwen wél aangaf zich niet altijd even comfortabel te voelen in de wijk.
Na een aantal interviews, onder andere met wijkagenten en met een stapel ingevulde vragenlijsten gingen Mendy en Johanna aan de slag met hun aanbevelingen. Hoe kunnen we de beleving van veiligheid voor iedereen beter maken? Net als in Finding Nemo bleek de oplossing te zitten in het vergroten van je leefwereld. Dat betekent voor wijkbewoners niet dat ze oceanen over hoeven te steken, maar wel dat onderling contact met mensen van allerlei culturen en overtuigingen goed kan werken om de veiligheidsbeleving te verbeteren. Een mooi en al veelgebruikt middel hiervoor zijn Buurt-Whatsapp groepen. Deze groepen maken onderling contact makkelijk en geven wijkbewoners ook een laagdrempelige verbinding met de plaatselijke wijkagent. Het gevoel van ‘samen staan we sterk’ kan ook al bevorderd worden door een buurtfeest of barbecue in de straat.
Anne Kraanen, Coördinator bij WIJS is enthousiast over het rapport. “Er is al veel aanbod aan activiteiten in de wijk. In de toekomst lijkt het me interessant om nieuwe studenten samen te zien werken met de WIJ-teams om activiteiten te bedenken en uit te voeren.”