Donderdag 24 maart, de wijzer staat strak op 12.54. De ontspannen ogende sfeer in de raadzaal van het gemeentehuis van Groningen is bedrieglijk. Een aantal studenten staat namelijk op het punt de bevindingen van hun groep te presenteren aan verschillende betrokkenen, waaronder wethouder Van der Schaaf. Zelfverzekerd lopen de eerste twee sprekers naar voren; de spanning verandert in woorden. We luisteren.
De 23 studenten Toegepaste Sociale Psychologie hebben zich in februari en maart beziggehouden met misschien wel de meest cruciale vraag als het gaat om burgerparticipatie: hoe beweeg je groepen mensen om zich actief in te zetten voor hun leefomgeving? Opgesplitst in vier groepen hebben zij zich gericht op vier participatie-initiatieven: BOOM in de Oosterparkwijk, de Blije Business Borrel in de Korrewegwijk en de Hoogte, de Co-Creatie in Paddepoel en tenslotte het Wijkbedrijf in Selwerd. Omdat deze initiatieven niet de groei bereiken die zij graag willen, is de studenten gevraagd ‘interventies’ te bedenken.
Een greep uit de interventies: de studenten beargumenteerden dat BOOM aan de slag zou moeten met Simon Sinek’s ‘Golden Circle’, en dat de Blije Business Borrel beter op gang kan komen door meer en op verschillende wijzen te communiceren met ondernemers. De Co-Creatie zou meer studenten en mensen van buitenlandse afkomst kunnen aantrekken door middel van het evenement ‘Kook-creatie’, en de ‘Infowall’ als werkwijze moet uitkomst bieden voor het Wijkbedrijf Selwerd.
Meer weten over projecten in het kader van WIJS? Bekijk de kaart op onze website!
Door Rients Verschoor