“Eén van de meest probleemloze wijken van Groningen, althans volgens de cijfers van de buurtmonitor”, vertelt Han Dekker, bestuurslid van Buurtvereniging Noorderplantsoen. We zitten aan de keukentafel bij Han thuis in de Noorderplantsoenbuurt. Naast de laptop waar Han zijn dagelijkse werkzaamheden op uitvoert ligt het rapport van Eva, een studente filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eva kwam via WIJS in aanraking de buurtvereniging, waar een interessante onderzoeksopdracht bleek te liggen.
Want hoe probleemloos de wijk ook moge wezen, elke buurtvereniging, wijkraad of ander plaatselijk initiatief heeft te maken met dezelfde opgave, namelijk het enthousiast maken van andere bewoners om mee te denken en te doen. Han Dekker vertelt: “Wat vrijwilligerswerk in de wijk betreft zijn het meestal dezelfde typen mensen die het vrijwilligerswerk oppakken. In mijn ervaring blijken dat vaak wat oudere mensen te zijn, die gepensioneerd zijn of minder zijn gaan werken. Terwijl het juist leuk is om bij een buurtinitiatief mensen van allerlei verschillende leeftijden en achtergronden te betrekken!”
Met deze gedachte in hun achterhoofd vroeg de Buurtvereniging Noorderplantsoen aan Eva om te onderzoeken op welke manier ze bewoners enthousiast zouden kunnen maken om mee te doen in de wijk. “Ik wilde graag een onderzoek hebben dat als basis gebruikt kan worden voor democratie in de wijk”, legt Han uit. “Stel nou dat je al die know-how in kan zetten van al die bewoners. Dan heb je wat!”
Het is natuurlijk niet gemakkelijk om een plekje te krijgen in de drukke levens van de gemiddelde wijkbewoner. Daarom keek Eva onder andere naar mogelijkheden om de drempel voor inspraak lager te maken. Eén zo’n voorbeeld is ‘e-democratie’, waarbij bewoners vanachter hun computer kunnen meebeslissen en meedenken met de buurtvereniging.
Het bestuur was bijzonder geïnteresserd in de aanbevelingen van Eva. “We zijn erg tevreden over dit werk!”, vertelt Han. “Een grote valkuil voor een buurtvereniging is om alles zelf te gaan doen en niet rekening te houden met de mening van je mede-wijkbewoners. Dit onderzoek is het begin van een traject waarbij we voortdurend bewoners willen betrekken. Het eerste waar we nu mee aan de slag gaan is het verzamelen van meer e-mailadressen, zodat we makkelijker de mening van wijkbewoners kunnen peilen in de toekomst.”