Net tien kilometer ten noord-oosten van het centrum van Groningen stad ligt Ten Boer. De ongeveer 7000 inwoners tellende gemeente zal voor de gemiddelde Groningse student onbekend terrein zijn. Toch, vindt Kim Aarts, doen studenten er bijzondere ervaring op. “Juist als ze buiten hun eigen vakgebied gaan kijken”. Bovendien zijn de studenten hard nodig, omdat Kim de enige jeugd- en jongerenwerker in Ten Boer is. Maar, omdat ze ‘twee petjes’ op heeft, kunnen studenten ook bij haar terecht om bij te springen in jeugdactiviteiten in de stad. “De studenten zijn echt nodig”.
Wie: Kim Aarts
Functies: Jeugd- en jongerenwerker Ten Boer & coördinator stedelijke activiteiten WIJ Groningen
Wat is jouw connectie met WIJS?
Haha, Anne is mijn connectie! (Anne is projectleider WIJS vanuit de MJD). Nee kijk, ik heb altijd mensen nodig. In Ten Boer werk ik alleen en doen we veel met vrijwilligers. WIJS is dan écht ideaal om mensen erin te vliegen om activiteiten te draaien. Dan gaat het om feestavonden, sportactiviteiten, uitstapjes, disco’s, whatever. De studenten krijgen veel ruimte, maar ook een duidelijke taakomschrijving. Tijdens de Dance Battle en Chicks in the City kregen ze echt een taak en verantwoordelijkheden, zodat ze niet alleen maar die studiepunten binnenhalen. Nu ik er zo over nadenk kan ik zo wel weer een lijstje geven met dingen waarvoor ik studenten nodig heb. Ik ben bijvoorbeeld net naar Vinkhuizen geweest, naar Backbone, om afspraken te maken om met Freerunning, Bright Inside, en Pedalpark en Colosseum gave dingen te gaan doen.
Wat is voor jou de toegevoegde waarde van een student?
Tot nu toe heb ik nog geen studenten gehad om dingen te organiseren, ze waren betrokken in de uitvoering. Ik werk met een jongerenwerkgroep in Ten Boer waar we bijvoorbeeld organisatorische ondersteuning kunnen gebruiken. En in het algemeen kunnen studenten meer in de organisatie van activiteiten en projecten betrokken worden. Meedenken over activiteiten, posters ontwerpen, programma’s samenstellen, materiaal en promo regelen. In de breedte organiseren en kennis gebruiken, dat is hun toegevoegde waarde.
Kijk, wij zijn ook onderhevig aan bezuinigingen, dus we hebben minder personeel. We kunnen het gewoon niet meer alleen, dus er blijven allemaal dingen op de plank liggen die we wel graag willen organiseren. Daarin kan WIJS een mooie rol spelen.
Wat moet een student leren bij jou?
Ze moeten ervaring opdoen die ze niet ergens anders zomaar krijgen. Juist als ze buiten hun eigen vakgebied gaan kijken. Een meisje Toegepaste Psychologie wou graag iets met kinderen doen, en die ontdekte dat ze dat juist erg leuk vindt. En omgaan met verantwoordelijkheid en vertrouwen. Het lijkt mij helemáál niet leuk dat je voor spek en bonen iets moet doen, je wil wel betrokken raken. Dus dat moeten studenten bij mij ook vinden.
Wat is volgens jou de bijdrage van WIJS voor de stad?
Voor de stad weet ik het nog niet zo goed, omdat ik het project nog niet zo goed ken. Voor studenten dat ze buiten gebaande paden treden, buiten hun eigen blikveld komen en onaangeroerde talenten ontplooien.
Door Rients Verschoor