Afgelopen vrijdagmiddag vonden in het Floreshuis de eindpresentaties plaats van honderdtien studenten Facility Management. Zij hebben zich de afgelopen weken gebogen over het onderwerp ‘gastvrijheid in de wijk’. In groepen van vier onderzochten ze verschillende publieke ruimtes in Groningen, zoals winkelcentra, speeltuinen en parken, om hier vervolgens een advies over te schrijven. Een vakjury, bestaande uit gebiedsmanagers, docenten en wethouder Roeland van der Schaaf had de uitdagende taak om de adviezen te beoordelen en een winnaar aan te wijzen.
Tijdens de presentaties blijkt dat de groepen zich stuk voor stuk bijzonder goed te hebben voorbereid. Verbeterpunten in de wijk worden zeer professioneel in kaart gebracht door middel van satellietbeelden, timelapses van verkeerssituaties en eigengemaakte foto’s. Ook de ervaringen van bewoners komen aan bod. Eén zo’n ervaring leert bijvoorbeeld dat je op bepaalde plekken in de Korrewegwijk langer doet over het vinden van een parkeerplek, dan over het doen van de dagelijkse boodschappen. Een belangrijk deel van de adviezen komt echter uit eigen deskundigheid en door onderzoek naar oplossingen die elders in het land worden gebruikt. Voor de verbetering van fietstunnels keek één groep studenten bijvoorbeeld naar lichtoplossingen die in Emmen worden toegepast.
De prijs voor het beste advies gaat deze middag naar studentes Janita, Xanthé, Lisanne en Marloes. Zij onderzochten de gastvrijheid in de wijk Reitdiep, waarna ze een advies schreven dat gericht is op minder wind en meer licht in het bijbehorende winkelgebied. Om tot dit advies te komen werd er onder andere gekeken naar de optie om windschermen te laten plaatsen die ook in Almere gebruikt worden. Ook werden er lichtmetingen gedaan om aan te tonen dat er meer straatverlichting nodig is om het winkelgebied ’s avonds gastvrij te houden.
De studentes zijn blij verrast met de uitslag. Studente Lisanne: “We waren bang dat onze plannen te ambitieus of onhaalbaar zouden zijn.” Dat de gemeente het advies wel degelijk serieus neemt blijkt onder andere uit de prijs die ze in ontvangst mogen nemen. Naast een etentje voor vier, mogen de studentes binnenkort ook samen met betrokken ambtenaren om tafel om verder na te denken over de uitvoering van dit advies.
Jurylid Chris Niemeyer, in het dagelijks leven gebiedsmanager bij Gemeente Groningen, is tevreden met de uitkomsten van de dag. “Hier worden voorstellen gedaan die op onze afdeling zeker verder besproken zullen worden. Wat ik ook belangrijk vind is dat we in de toekomst gaan kijken naar eigenaarschap van wijkbewoners. Ik denk dat het betrekken van wijkbewoners bij hun omgeving een belangrijke stap is naar een gastvrijere stad.”