Omdat we allemaal binnen moeten blijven door de coronacrisis, is het soms lastig om inspiratie te vinden voor een gezonde maaltijd. Je zit de hele dag binnen en Thuisbezorgd lijkt misschien al snel een aantrekkelijke optie. Daarom delen wij elke dinsdag een makkelijk en gezonder recept dat we zelf gaan maken. Om zo met z’n alle door deze bijzondere tijd heen te komen en ervoor te zorgen dat we gezond blijven. We hopen dat deze recepten je inspireren!
Dinsdag 9 juni: Bloemkoolquiche
Dit is het laatste recept wat op WIJS komt te staan voor de zomervakantie. Vandaar dat we met een knaller af willen sluiten. Deze bloemkoolbodem quiche is wat moeilijker om te maken, maar ontzettend lekker! Het is wat anders als anders en zo ontdekken we samen leuke en nieuwe recepten. Het recept vond ik op de website van Albert Heijn, inclusief handige video!
WIJS en steunpunt leefstijl hoopt je na de vakantie weer terug te zien om te genieten van de heerlijke recepten die online komen te staan.
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 25 g Parmezaanse kaas
- 400 g koelverse bloemkoolrijst
- 60 g amandelmeel
- 6 middelgrote eieren
- 1 el zonnebloemolie
- 600 g wokgroente Chinees
- 1½ el soto kruiden
- 200 ml kokosmelk
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Meng met de bloemkoolrijst, het amandelmeel, ⅓ van de eieren, peper en eventueel zout tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede springvorm. Maak een opstaande rand van ca. 4 cm. Bak in 20 min. gaar in de oven. Verhit ondertussen de olie in een wok en roerbak de groente met de sotokruiden 4 min. Breng op smaak met peper en zout.
- Klop de rest van de eieren los met de kokosmelk. Schep de wokgroenten op het deeg in de springvorm en giet er het eiermengsel over. Laat in ca. 40 min. gaar worden in de oven.

Eindresultaat! Ook heerlijk met een frisse salade ernaast
Combinatietip:
Met de overgebleven wokgroente kun je de volgende dag een lekkere gevulde omelet maken.
Dinsdag 2 juni: Marokkaanse groenteschotel met linzen en quinoa
Omdat wij als wijs ook bezig zijn met het milieu en goed voor onze aarde willen zorgen. Staat er deze week een veganistisch gerecht op het menu. Om zo goed bezig te zijn met het milieu en de dieren om ons heen en samen hier even stil te bij staan. Een heerlijke Marokkaanse groenteschotel heeft veel smaak, door de verschillende kruiden. Is misschien iets moeilijk om te maken, maar is leuk om samen met je huisgenoten te bereiden. Ik vond het recept op deze website!
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 150 gram champignons
- 1 winterpeen
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 gram quinoa (75 gram per persoon)(dit kan ook volkoren zijn)
- 200 gram linzen
- 400 gram tomatenpassata
- 200 milliliter groentebouillon
- 1 eetlepel komijn
- 1,5 eetlepel ras el hanout
- 1 kaneelstokje
- verse koriander
- peper en zout
Zo maak je het
- Snipper de ui en pers de knoflook met een knoflookpers of snijd fijn. Fruit de ui in een beetje (olijf)olie in een braadpan.
- Snijd de aubergine, courgette, winterpeen en champignons grof. Voeg bij de ui en de knoflook en bak een paar minuutjes mee.
- Doe de groentebouillon en de tomatenpassata in de pan, voeg ook het kaneelstokje toe en breng op smaak met komijn, ras el hanout. Voeg vervolgens de linzen toe aan de pan.
- Breng de groenteschotel aan de kook en draai het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten doorkoken.
- Maak ondertussen de quinoa klaar volgens de instructies op de verpakking.
- Schep de quinoa in een diep bord en schep de groenteschotel erover heen. Garneer met verse koriander.

Eindresultaat! Foto: www.eatlivetravel.nl
Dinsdag 19 mei: Aardappel-ei-curry
Deze week is een andere week als andere. Nederland heeft namelijk ontzettend veel verschillende soorten culturen als het gaat om eten. Vandaar dat we vandaag een heerlijke curry op het menu hebben staan. Deze heerlijke aardappel-ei curry heeft een heerlijke smaak, is makkelijk te maken en voedzaam.
Als je wat meer maakt kan het gerecht zo weer opgewarmd worden in de magnetron, het enige wat je dan nog moet doen is het eitje koken en de groente te koken en klaar is het gerecht!!
We hopen dat jullie hier van gaan genieten! Veel kookplezier gewenst!
Dit heb je nodig voor 2 personen
- 4 eieren
- 600 gram vastkokende aardappelen
- 1 ui
- stukje gemberwortel (grootte ca. 1 duim)
- 1 rode peper
- 500 gram groenten mix (bijvoorbeeld een diepvriesmix doperwten en wortelen)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 à 2 eetlepel kerriepoeder
- 1groentebouillontablet (met minder zout heeft altijd voorkeur)
- 1 blik kokosmelk (light variant heeft voorkeur)
- 1 eetlepel currypasta (patak’s mild curry)
Zo maak je het
- Kook de eieren hard.
- Schil de aardappelen en snijd ze in flinke blokjes. Kook de aardappelblokjes in weinig water 5 minuten.
- Kook de groenten in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
- Pel de ui en snijd hem klein.
- Schil het stukje gember en rasp het fijn.
- Snijd de peper in schuine ringetjes. Voor mildere variant van de curry, kunt u de zaadjes verwijderen door het pepertje eerst door de helft te snijden en deze eruit te halen.
- Fruit de ui en de gember in de hete olijfolie. Bak de kerrie kort mee tot het gaat geuren.
- Voeg de kokosmelk, het bouillontabletje en de currypasta toe aan de pan en laat het bouillonblokje smelten.
- Voeg de aardappelblokjes en de ringetjes peper toe en breng dit aan de kook. Laat het 10 minuten zacht stoven.
- Pel de eieren en snijd ze in parten.
- Verdeel de curry over 2 borden, verdeel de groenten over 2 borden en verdeel de 4 eieren over 2 borden.

Eindresultaat!
Dinsdag 12 mei: Pastasalade
Ik vond het recept op deze website
Dit heb je nodig voor 2 personen
- 125 gr pasta
- Drie eetlepels pesto
- 200 gr tomaatjes
- 50 gr rucola
- Twee eetlepels pijnboompitten
- 1 zakje mozzarellabolletjes (Dit kan ook gewoon een grote bol zijn en deze in stukjes gesneden.)
- 1 Komkommer
Zo maak je het
- Kook de pasta gaar.
- Giet hem daarna af en spoel af met koud water. Hierdoor gaat hij minder plakken en gaart hij niet verder door.
- Snijd de kipfilet in stukjes en de tomaatjes doormidden. Meng de pesto met de pasta en voeg vervolgens ook de kip, tomaatjes, komkommer en mozzarella toe. Schep als laatste de rucola erdoor en bestrooi met pijnboompitten.

Eindresultaat! Foto: Leukerecepten.nl
Dinsdag 28 april 2020 | Naanbrood pizza
Hopelijk hebben jullie gisteren allemaal ondanks de omstandigheden een leuke Koningsdag/Woningsdag gehad! Leuke spelletjes gespeeld of gewoon de oranje kleding uit de kast getrokken. Omdat deze week ook de meivakantie is begonnen staat er voor deze week een lekker en leuk recept op het programma, maar nog wel met een gezond tintje. In de meivakantie heb je zin om te gaan snacken of even snel een pizzatje in de oven te doen. Dit recept is een variant hierop, maar is niet zo ongezond als de pizza of de snacks. Het is namelijk de naanbrood pizza! Ik vond het recept op deze website
Dit heb je nodig voor 2 personen
- 100 gr cherrytomaten
- Een rode ui
- Potje olijven
- 2 naanbrooden
- Blikje tomatensaus
- Italiaanse kruiden
- Een paar plakjes salami (optioneel)
- Geraspte Parmezaanse kaas
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de cherrytomaten in kwartjes, de rode ui in halve ringen en halveer de olijven.
- Bestrijk de naanbroden met de pastasaus en strooi de Italiaanse kruiden hierover.
- Beleg je pizza verder met de salami, cherrytomaten, rode ui en olijven.
- Verdeel de Parmezaanse kaas over de pizza’s en bak ze in 6 minuten goudbruin.

Eindresultaat! Foto: www.chickslovefood.com
Dinsdag 21 april 2020 | Stamppot andijvie
Zoals iedereen door heeft wordt het steeds wat mooier weer en gaan we de winter achter ons later, om de zomer in te luiden. Daarom deze dinsdag een recept om afscheid te nemen van de winter en de zomer in te luiden. Maar dan wel in een iets anders jasje.
Als wij aan de winter denken, dan denken we natuurlijk aan stamppot. Maar heb je een stamppot wel eens gemaakt met zoete aardappel? Deze week is het heerlijke gerecht zoete aardappelstamppot met andijvie aan de beurt. Ik vond het recept op deze website
Dit heb je nodig voor 3 – 4 personen
– 600 gr Zoete aardappel
– 500 gr Andijvie
– 1 el Kerrie
– 30 gr Roomboter (kan ook met een beetje melk)
– 2 Appels
– Peper en zout – naar smaak
– 100 gr cashewnoten – ongezouten
Zo maak je het
1. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een pan met water in 8 minuten gaar
2. Snijd ondertussen de andijvie in reepjes en was goed
3. Bak 1/3 van de andijvie in een pan met de kerrie en laat slinken
4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes
5. Stamp de zoete aardappel met de roomboter(of melk) en voeg een beetje peper en zout toe
6. Roer de geslonken en de rauwe andijvie door de aardappelpuree
7. Schep nu de appelblokjes en de cashewnoten door de stamppot
8. Eet smakelijk!

Eindresultaat! (foto: voedzaamensnel.nl)
Dinsdag 14 april 2020 | Soep van de dag
Na het heerlijke paasweekend is het weer dinsdag en tijd voor het wekelijkse recept wat wij op internet zetten.
Wij hopen natuurlijk dat iedereen een heerlijk paasweekend hebben gehad, ondanks de gekke tijd waar we nu met z’n alleen inzitten. Omdat bij Pasen heerlijke brunches horen of ander lekker eten is het recept voor deze week iets lichts op de maag. Na een weekend vol met eten is het heerlijk om de avond daarna iets te eten wat niet ontzettend vullend is en makkelijk en lekker om te maken. Daarom staan er voor deze Dinsdag soep op het menu. We geven vier verschillende soorten recepten voor de soep zodat je zelf kan kiezen wat je lekker lijkt! Je kan de soep combineren met een stokbroodje met een smeersel naar keuze. De soepen die je hieronder vindt, zijn Vegetarische Groentesoep, Bloemkoolsoep, Pompoensoep en Courgettesoep. Eet smakelijk alvast!
Vegetarische Groentesoep
benodigdheden:
– 1 prei,
– sperziebonen,
– mini bloemkool,
– 1 winterpeen,
– 1 ui,
– 1 aardappel,(kan ook zoete aardappel
– bleekselderij,
– 3 rundvleesbouillontabletten
– Krulpeterselie
– 1.5 l water
Bereiding
Maak de aardappel en de groente schoon en snij in stukjes.

Gesneden groenten voor de groentesoep
Hak de krulpeterselie fijn. Breng in een soeppan het water met de runderbouillonblokjes aan de kook. Voeg de groente toe aan de bouillon, breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg de vermicelli toe en laat de soep nog 5-7 minuten zachtjes koken tot alles gaar is. Voeg op het laatst de peterselie toe. Proef en breng op smaak met peper.

De groentesoep is klaar!
Bloemkoolsoep
Benodigdheden:
– 500 gr bloemkool
– 1 eetlepel olie
– 700 ml water
– 1 groente bouilonblokje
– 1 sjalotje
– 75 ml kook room
– Peper en zout
– 1 knoflook teentje
– Bos ui ter garnering als de soep klaar is
Bereiding
Snijd de bloemkool in roosjes mocht dit nog niet het geval zijn. Snipper de sjalot en knoflook en fruit deze aan in een pan met een beetje olie en voeg een snufje tijm toe. Voeg de bloemkool toe en vervolgens het water en bouillonblokje. Breng aan de kook en kook 15 minuutjes. Pureer daarna met een staafmixer fijn. Voeg de room toe en roer er doorheen. Proef of de soep nog een beetje peper of zout nodig heeft.
Garneer de soep met wat peterselie of bosui om te garneren
Pompoensoep
Benodigdheden:
– 400 gr pompoen
– 700 ml water
– Twee tomaten
– 1 ui
– 100 ml room
– 1 blokje groentebouillon
– Boter en olie om in te bakken
– Peterselie om te garneren
Bereiding
Snijd de pompoen in stukken en verwijder de schil of gebruik een zakje of doosje kant en klare pompoenblokjes. Zet een pan op het vuur en verhit de boter of olie en voeg de stukken pompoen toe. Snijd de ui en tomaten grof en doe deze ook in de pan. Bak ongeveer 3 minuutjes en giet er dan het water bij.
Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en breng aan de kook. Laat alles nu ongeveer 20 minuten koken op klein vuur. Pak de staafmixer en pureer alles tot een gladde soep. Voeg de room toe en mix alles nog een keer goed door. Zet nog 2 min op het vuur en serveer dan met wat peterselie, pompoenpitten en eventueel wat extra room.
Tip: vervang de room eens door kokosmelk, daar krijgt je soep een lekker Oosters tintje van.
Courgettesoep
Benodigdheden:
– 1 grote ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 courgettes
– 1 groentebouillon blokje
– 125 ml slagroom
– 800 ml water
– Zout en peper
Bereiding
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de ui glazig. Snijd de knoflook klein en fruit nog 2 min op laag vuur mee. Voeg ook de blokjes courgette toe en bak nog een paar minuten mee. Voeg het water en de bouillonblokjes toe breng aan de kook. Scheur de blaadjes munt van de takken en hak fijn en voeg toe aan de pan met courgette. Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer en roer de slagroom erdoor. Breng de courgettesoep eventueel nog op smaak met wat extra peper en zout en verwarm nog een minuutje door. Garneer de soep eventueel met een takje munt en wat extra courgetteblokjes.
Dinsdag 7 april 2020 | Griekse schotel met kip
Dit eerste recept is een recept die goed bij het mooie weer van de laatste tijd past. Het gerecht valt licht op de maag en is niet moeilijk om te maken.
Eet het gerecht heerlijk in je eigen tuin of op je balkon op en geniet zo van de zon tijdens deze prachtige dagen. We vonden dit recept op de website van lekker en simpel.
Dit heb je nodig voor 2 personen
- 150 gr orzo/risoni
- 250 gr kipfilet(dit kan ook vegetarische kip zijn)
- 2 tl gyros kruiden (Deze zijn wel belangrijk, anders zit er niet veel smaak aan)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 paprika
- 100 gr feta
- 1 courgette
- snufje zwarte peper
Zo maak je de Griekse schotel met kip
Bereid de orzo/risoni volgens de instructies op het pak(een tip: doe de orzo er wel pas in als het water kookt).

Kook de orzo volgens instructies op de verpakking
Snijd de groenten in stukken, net zoals de kipfilet. Breng de kip op smaak met de gyros kruiden. Giet een scheutje olie in een pan en bak de kip rondom bruin.
Voeg daarna de ui en knoflook toe. Na ongeveer 2 minuten kunnen de groenten erbij. Bak dit ongeveer 10 minuten. Voeg daarna de orzo toe en meng alles door elkaar.

Meng de orzo met de groenten en kip
Als je nog niet kruidig genoeg vindt, strooi dan wat extra gyros kruiden over het geheel!

Eindresultaat!