Je kent het wel; dat moment tijdens een college waarop je erachter komt dat je de afgelopen vijf minuten hebt zitten broeden op een plan voor wereldvrede, terwijl je docent een vurig verhaal vertelt over het opstellen van een begroting. Gelukkig pak je die focus weer zonder problemen terug. Het college duurt gelukkig maar een uurtje en je hoeft alleen vanavond nog weg. Wel vervelend dat je nog geen eten in huis hebt gehaald, waardoor die afspraak wel wat krap wordt en… “Is dit duidelijk voor iedereen?”, vraagt je docent opeens en met een schok ben je weer bij. Althans, voor nu…
Soms is het enorm lastig om onze aandacht erbij te houden. Bij WIJS lijkt het ons fantastisch wanneer wijkbewoners en studenten in de toekomst van elkaar kunnen leren door colleges te gaan geven in de wijk, maar hoe houden we de aandacht erbij in een lokaal vol met dromers, peinzers en piekeraars, kortom met mensen zoals wijzelf? Onze studenten Lieke en Mieke onderzochten de omstandigheden waarin wij het beste kunnen leren. Uit de vele aanbevelingen die WIJS kreeg, hebben we vier drijfveren gehaald die de basis vormen voor het ideale wijkcollege.
Drijfveer 1: Voorbereiding
Een goede opzet begint al met de uitnodiging voor het college. Deze is online verstuurd via Facebook of via de mail. In deze uitnodiging staat onder andere dat het college gratis is. De tijd en plaats zijn ook van belang. ‘s Avonds van acht tot negen is ideaal en de locatie ligt voor alle wijkbewoners op minder dan een kwartier afstand van huis.
Drijfveer 2: Voorzieningen
Op de betreffende avond druppelen bewoners en studenten binnen in een goed verlichte ruimte zonder al te veel omgevingsgeluid. Ramen aan minimaal één zijde van de ruimte zorgen voor natuurlijke lichtinval. Binnen is het net iets koeler dan 22 graden. Op een tafel staan versnaperingen zoals kaas en noten, die rijk zijn aan tyrosine. Dit vergroot namelijk het geluksgevoel en daarmee ook de motivatie.
Drijfveer 3: Werkvormen
Wanneer iedereen is gaan zitten, is het tijd voor het inhoudelijke gedeelte, dat maximaal één uur gaat duren en exact op tijd begint. Het begin is interactief. Er wordt gevraagd naar hoe het met iedereen gaat en wat mensen van de avond verwachten. Om mogelijke stress van de dag weg te nemen kan er een oefening worden gedaan. Hierna kan de gespreksleider of docent een onderwerp inhoudelijk bespreken. Omdat iedereen op een andere manier leert is het belangrijk om af te wisselen tussen lezen, luisteren, kijken en het gesprek aangaan met elkaar. Ook is het belangrijk dat de gespreksleider bekwaam is in zijn of haar vakgebied.
Drijfveer 4: Inhoud
Waar moet zo’n wijkcollege eigenlijk over gaan? Hier verschillen de meningen natuurlijk over, maar Mieke en Lieke wisten uit hun onderzoek onder wijkbewoners toch een aantal onderwerpen te ontdekken waar veel wijkbewoners meer van zouden willen leren. Gezondheid staat met stip op één, op de voet gevolgd door reizen, koken en muziek.
Veel bewoners die mee hebben gedaan aan het onderzoek zijn enthousiast over de toekomstige wijkcolleges. Zij konden aangeven om op de hoogte gehouden te worden van de resultaten. Ook worden zij uitgenodigd voor het eerste officiële wijkcollege, dat naar alle waarschijnlijkheid in oktober plaats zal gaan vinden.
Ook geïnteresseerd in het volgen van een wijkcollege? Like de Facebookpagina van WIJSGroningen en blijf op de hoogte van al onze evenementen.