Het is het moment van de waarheid vanochtend voor vier student-projectgroepen van de opleiding Fysiotherapie. Gewapend met laptops, posters en veelkleurige presentatiematerialen mogen ze de eindpresentatie geven over het verbeteren van participatie onder chronisch zieken voor de Honoursminor Fysiotherapie bij Chronisch Zieken. Dat is spannend voor de studenten, maar ook voor de docenten, die hen voor dit project zo min mogelijk richtlijnen hebben meegegeven.
Toch blijkt de sfeer allesbehalve gespannen wanneer de studenten hun presentaties geven. Stuk voor stuk weten ze de kritische vragen, die door docenten van de opleiding gesteld worden, te beantwoorden. Het applaus dat ze ontvangen is dan ook volledig terecht. De afgelopen weken hebben deze vier groepjes studenten keihard gewerkt om volgens een vijf-stappenplan genaamd ‘Design Thinking’ een activiteit of methode te ontwerpen die chronisch zieken meer moet gaan betrekken bij hun omgeving.
Vier groepen kwamen in de afgelopen weken op vier hele verschillende ideeën. Waar de ene groep het praktisch aanpakte en een draaiboek maakte voor een laagdrempelige activiteit, gingen andere groepen bezig met activiteiten die nu al in Groningen georganiseerd worden. Zij kwamen tot de conclusie dat er al best veel gebeurt in de stad, maar dat de promotie, onder andere op sociale media, niet altijd opgepikt wordt. Deze bevinding leidde tot een aantrekkelijke flyer en een nuttige facebookhandleiding voor mensen die nét dat beetje hulp kunnen gebruiken bij het zoeken naar activiteiten op internet. En dan was er natuurlijk nog de dromenvanger, een door studenten georganiseerde workshop die werd gehouden met een aantal medewerkers van wijkteams in Groningen. Deze workshop ‘motivational interviewing’ leert om te vragen naar datgene waar chronisch zieken écht behoefte aan hebben, zodat daar in de toekomstige activiteiten rekening mee gehouden kan worden.
Stuk voor stuk zijn de studenten het erover eens dat het een leuk en leerzaam project is geweest. Al zagen veel er van tevoren wel enigszins tegenop. Het is dan ook spannend om een winkelcentrum in te lopen en willekeurige mensen aan te spreken om aan informatie te komen en meningen te verzamelen. Toch laten de resultaten zien dat het werken in de praktijk loont. “anders hadden we weer een theoretisch concept ingeleverd en was het daarbij gebleven” vertelt één van de studenten tijdens de evaluatie. Ook docenten van de opleiding Fysiotherapie zijn enthousiast. Sandra Jorna-Lakke, betrokken docente geeft aan: “Je ziet door de praktijkopdracht dat sommige studenten nu ook echt verder willen met hun project.” Eén groepje gaat in ieder geval kijken of er dankzij hun inspanning in september meer mensen naar de gymlessen komen in buurtcentrum Sonde2000.
Dat de mogelijkheid er is om verder te gaan met deze ideeën staat voorop. Er wordt nu al nagedacht over vervolgopdrachten zodat studenten in het komende semester kunnen voortbouwen op deze vier waardevolle inzichten.