Maaike Boorsma studeert Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool; een studie waarvoor ze een aantal uren aan vrijwilligerswerk moest doen. Wat begon als een verplichting mondde al gauw uit in een gevoel van enthousiasme, in nog een project, en nóg een project. Allemaal even bevlogen aangepakt door Maaike. Wat zij heeft gedaan en hoe ze het vond? Daar heeft ze deze blog over geschreven.
Mijn naam is Maaike (18 jaar) en ik zit op dit moment in het eerste jaar van Toegepaste Psychologie. In het kader van studentenparticipatie ben ik in contact gekomen met WIJS. Voor het vak studieloopbaanbegeleiding is het de bedoeling dat de studenten in het eerste jaar een actieve bijdrage leveren aan een maatschappelijk project in de stad Groningen en omgeving (28 uur). Via WIJS heb ik meegeholpen aan verschillende activiteiten. Dit heb ik met veel plezier gedaan.
Activiteiten
Voor de eerste activiteit, de Dance Battle, kreeg ik een draaiboek toegestuurd waardoor ik een duidelijk beeld kreeg van hoe de dag zou gaan verlopen. Op 20 mei vond dit plaats in MartiniPlaza. Als eerste mocht ik helpen met de opbouw. Daarna was het mijn taak om ervoor te zorgen dat alle groepen op tijd klaar stonden. Het was leuk om daadwerkelijk verantwoordelijkheid te krijgen en deel uit te maken van de organisatie. Het contact met de deelnemers vond ik heel gezellig.
Twee dagen later hielp ik mee met Chicks in de City in Huize Maas. Een dag speciaal voor meiden, waar van alles te doen was. Leuk om herkend te worden door de kinderen die ook bij de Dance Battle aanwezig waren. Het was gezellig om samen te werken met de andere studenten/vrijwilligers. Ook was het leerzaam om te zien hoe een evenement als deze georganiseerd wordt en wat daar allemaal bij komt kijken.
Op 23 december werd er een Jumbo Kerstdiner georganiseerd in de Vensterschool. Ik mocht ‘s middags helpen met voorbereiden van het eten en ‘s avonds had ik als taak het maken van de toetjes (zie foto). Dit was heel leuk om te doen. Daarna was er tijd om gezellig met z’n allen te eten en alles op te ruimen.
De laatste activiteit die ik dit schooljaar ga doen is de buitenspeeldag in de Oosterparkwijk op 8 juni. Hier worden allerlei activiteiten georganiseerd en ik ga meehelpen met de op/afbouw en de begeleiding.
Conclusie
Wat mij aansprak was de afwisseling van de activiteiten en dat het meehelpen hierbij nooit aanvoelde als een verplichting. Ook heb ik een beter beeld gekregen van de hoeveelheid activiteiten die georganiseerd worden en waaraan je mee kunt werken. Het werken met deze leeftijdsgroep vond ik erg leuk. Ik vond het leerzaam om naast theoretische vakken, ook in de praktijk bij WIJS iets te kunnen doen. Tot slot vond ik het contact met de mensen van WIJS en de sfeer heel fijn.