Een goed ingerichte werkplek kan ontzettend veel invloed hebben op hoe je werkt. Is de ruimte waar je zit bijvoorbeeld te lawaaierig, dan merk je dat meteen in je prestaties. Daarom zijn er hele opleidingen die zich bezighouden met het inrichten van ruimtes, zodat werknemers optimaal kunnen concentreren en toch samen kunnen werken. Eva de Blaauw doet deze opleiding, Facility Management, aan de Hanzehogeschool. Voor haar afstudeeronderzoek neemt ze de werkomgeving van het WIJ-team in de wijk Selwerd onder de loep. We ontmoeten Eva in de vensterschool, het hoofdkwartier van WIJ-Selwerd, om te bekijken hoe zo’n onderzoek in zijn werk gaat.
Hoe ben je bij WIJS terecht gekomen?
Ik kwam WIJS tegen op de Hanzehogeschool tijdens een markt voor afstudeeropdrachten. Ik was me gewoon aan het oriënteren op wat ik wilde. Voor studenten Facility Management kan het best lastig zijn om een stageplek te vinden. Sommige van mijn klasgenoten begonnen al een half jaar van tevoren met zoeken. Zelf wilde ik heel graag een vraag onderzoeken over huisvesting en die vraag vond ik bij WIJS.
Wat doe je nu voor onderzoek?
Ik doe onderzoek voor het WIJ-team in Selwerd. Het WIJ-team zit daar in de vensterschool, een gebouw waar veel verschillende organisaties zitten, van de basisschool tot de openbare bibliotheek. Het WIJ-team zelf is grofweg opgedeeld in de ontvangstruimte beneden en kantoorruimtes voor de medewerkers op de bovenverdieping. De kantoorruimtes zijn allemaal deuren langs een lange gang met in de hal het koffiezetapparaat en de printer. Medewerkers verzamelen zich regelmatig rond deze apparaten voor een gesprekje, maar voor de mensen in de kantoren zorgt dit voor veel afleiding.
Hoe denk je dit probleem op te gaan lossen?
Ik zit op dit moment nog middenin mijn onderzoek, maar ik heb al een paar ideeën om de inrichting te verbeteren, zodat de medewerkers beter hun werk kunnen doen. Ik probeer een omgeving te ontwerpen die zich meer richt op activiteiten dan nu het geval is.
Wat bedoel je met een omgeving gericht op activiteiten?
Zo’n werkomgeving houdt in dat je sommige kantoren inricht als stiltewerkplek, zodat medewerkers die zich willen concentreren hier kunnen gaan zitten. Andere medewerkers kunnen dan weer in een overlegruimte zitten als ze met collega’s zaken willen bespreken. Op die manier houd je de activiteiten gescheiden en dat helpt medewerkers weer met het beter uitvoeren van hun werk. Maar hoe dat er precies uit komt te zien, weet ik nu nog niet hoor. Daarvoor moet ik nog met een heleboel medewerkers praten, zodat ik ook hun wensen mee kan nemen in mijn advies.
Snap ik! Iets heel anders dan: Hoe vind je het om bij WIJS af te studeren?
Ik vind de combinatie tussen afstuderen bij WIJS en een opdracht voor het WIJ-team heel interessant. Ik leer hierdoor om zelf veel initiatief te nemen naar de opdrachtgever toe én door ook bij WIJS te zitten leer ik van de studenten die om mij heen ook hun scriptie schrijven. Bij WIJS zijn elk half jaar veel andere afstudeerders en het team weet goed hoe ze ons kunnen begeleiden met onze scriptie.
Je helpt ook wel eens bewoners met vragen tijdens je afstuderen, hoe vind je dat?
Klopt! Alle afstudeerders zeggen voordat ze bij WIJS hun scriptie schrijven in principe toe om een aantal uren in de week bij WIJS beschikbaar te zijn om wijkbewoners met vragen te helpen. Ik had vooraf geen idee hoe dit zou gaan of wat voor vragen ik zou krijgen, maar inmiddels is het heel gewoon en vind ik het leuk om te doen! Je ziet zoveel bewoners uit de buurt die je in je gewone studentenleven over het hoofd zou zien. Door iets simpels als het plegen van een telefoontje kun je mensen soms ontzettend helpen. Ik blijf het mooi vinden om mensen te helpen hier bij WIJS en dat hoor ik ook van mijn medestudenten!
Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?
Als ik deze scriptie afgerond heb, ga ik op zoek naar een leuke baan. Ik heb al langere tijd in mijn achterhoofd om in het ziekenhuis te werken als facility manager, maar door deze afstudeeropdracht weet ik dat ik huisvesting ook een erg interessant onderwerp vindt. Misschien zou ik hierin ook verder willen gaan. Het kan nog alle kanten op!