Sinds 1 januari 2016 heeft de prostitutie in het A-kwartier plaatsgemaakt voor studenten. En niet zomaar studenten, maar studenten die zich inzetten voor de wijk. Woensdagavond 1 februari presenteerden ongeveer 20 studenten aan zo’n 30 bewoners in café De Sleutel hun idee om van het A-kwartier een bruisend cultureel centrum in Groningen stad te maken.
WIJS heeft een verbinding gemaakt tussen de buurtvereniging van het A-kwartier en het Honours College van de Hanzehogeschool om een win-win situatie tot stand te brengen voor studenten en bewoners. De honoursstudenten – excellente studenten van verschillende studies – kregen de mogelijkheid om op innovatieve manieren de leefbaarheid van de wijk te verbeteren en zo te ervaren hoe het eraan toe gaat in de praktijk. De wijk profiteert van de kennis van de student, en voila: win-win. Een van de begeleidende docenten, Gerda Jonker, omschreef het werkproces om tot de oplossingen te komen als een ‘pressure cooker’. Door een bepaalde druk op de studenten te houden konden ze snel tot de oplossingen komen.
In totaal waren er vier groepen die hun oplossing presenteerden. Deze vier groepen hadden elk een unieke en andere aanpak voor de problemen. De oplossingen werden beoordeeld door een vierkoppige jury – bestaande uit Thijs Klompmaker projectleider A-kwartier vanuit de gemeente, Fleur Woudstra bestuurslid bewonersvereniging, Geert Jan Geertsma docent Hanzehogeschool en Lineke Pronk, de coördinator van het Honoursprogramma – die keek naar de meest veelbelovende, de meest originele en het best uitvoerbare project.
Het idee van de eerste groep draaide om het gebruik van licht tegen somberheid. Doordat de straten in het A-kwartier niet zo goed verlicht zijn kan dit een sombere indruk geven. Het idee is het gebruik van duurzame LED panelen waar beelden op geprojecteerd kunnen worden. Op deze manier kan bijvoorbeeld de geschiedenis van de buurt verteld worden. Daarnaast kunnen de beelden aangepast worden op het thema van de stad. Denk bijvoorbeeld aan de KEI-week of bevrijdingsdag.
Leefbaarheid was volgens groep twee het plezier terugbrengen in de straten. Om dit te bereiken willen ze een paar honderd plantenbakken boven de straten hangen met daarin lichten verwerkt. Deze lichten worden feller als je onder de desbetreffende bak doorloopt. Zo wil de tweede groep graag een ‘magisch’ gevoel creëren midden in de stad.
‘Umbrella paradise’ waren de woorden die gebruikt werden om de oplossing van de derde groep te kenmerken. Paraplu’s moeten ervoor zorgen dat de straat een unieke uitstraling krijgt. Maar de groep heeft het niet over gewone paraplu’s die boven de straten hangen, maar over paraplu’s die uitklappen zodra het regent. Dit gebeurt automatisch door middel van sensoren en een motortje dat bevestigd is aan de paraplu. Op deze manier wordt de lucht weer kleurrijk ondanks het slechte weer.
Vervolgens was de laatste groep alweer aan de beurt en ook deze groep wist de interesse goed te wekken. Vanuit een standpunt om de veiligheid in de straat te verbeteren wil deze groep meer licht in de straat brengen. Om dit te bereiken zullen enkele lantaarnpalen vervangen worden door kolommen die licht geven, met aan de bovenkant een hologram die geprojecteerd word. Net zoals je misschien wel gezien hebt in de Star-Wars films.
Onder de bewoners was sterk te merken dat ze het erg leuke ideeën vonden die op een unieke manier aansloten bij het doel van het project. Toch kon de jury maar één oplossing als de beste bestempelen: de oplossing van groep twee. De groep wist met hun ‘magische’ plantenbakken alle aspecten die vereist waren te verwerken in de oplossing. Wij hopen dat het A-kwartier die magie snel installeert!