De energie waarmee hij het pand van WIJS opfleurt lijkt rechtstreeks vanuit de voetbalvelden te komen. Zes keer per week sporten om de zelfverklaarde roem van team TKB 14 hoog te houden, dat is Niels. Maar voordat de avond valt werkt Niels als afstuderende bedrijfseconoom bij WIJS, om onderzoek te doen, mensen te ondersteunen met ondernemen en, zoals hij het noemt, échte problemen op te lossen.
Wie: Niels Adamse
Leeftijd: 25
Studie: Bedrijfseconomie
Hobby’s: Sport (maar vooral voetbal), vrienden, feest vieren
Levensmotto: Wees jezelf, want er zijn al genoeg anderen.
Niels, barst los: wat doe je hier?
Ik schrijf bij WIJS mijn afstudeeropdracht. Dat houdt in dat ik voor WIJS een adviesrapport ga schrijven over het waarborgen van de continuïteit van de organisatie. Makkelijker gezegd, hoe kun je als organisatie zonder winstoogmerk op eigen benen staan? Daarom ga ik veel interviews afnemen, de literatuur induiken en op zoek naar organisaties die op WIJS lijken, om te bestuderen hoe zij het aanpakken.
Er lopen nog weinig studenten met een economische achtergrond rond bij WIJS. Wat is voor bewoners de meerwaarde van die studenten?
Nou, studenten Bedrijfseconomie zijn breed opgeleid, we krijgen van heel veel onderwerpen wat mee. Mensen komen met vragen bij WIJS waar wij heel goed op aansluiten. Wij hebben verzekeringsleer gehad, belastingrecht, dus naast financiële en bedrijfstechnische dingen weten we veel kleine vragen te behappen. Zo kunnen we voor bewoners veel betekenen.
En andersom, wat is de meerwaarde van WIJS voor studenten met een economische achtergrond?
Als afstudeerder krijg je bij WIJS een goede uitdaging, omdat je échte problemen kunt oplossen. Mensen komen binnen met serieuze vragen en daar kunnen wij hele wezenlijke hulp voor bieden. WIJS is in dat opzicht heel interessant om je kennis eens echt te laten testen, wat kun je nou eigenlijk. Daarnaast is het laagdrempelige contact met bewoners voor elke student een toevoeging, dus ook voor economiestudenten. Het leuke is om mensen te helpen en even een praatje te maken, omdat je dan contact krijgt met mensen die je als student normaal gesproken nooit treft. Stadjers en studenten leven dan toch wat langs elkaar heen, terwijl studenten meer van stadjers zouden moeten zien én stadjers van studenten. We kunnen in dat opzicht zoveel van elkaar leren.
Wat hoop jij te vinden
Leuke contacten, een groot en divers netwerk, een plezierige omgeving – wat na twee weken eigenlijk al meer dan een succes was – en misschien na mijn onderzoek een voortzetting in de samenwerking met WIJS. Als ik klaar ben met mijn afstudeeropdracht zou ik hier nog graag één dag in de week zitten om mensen te ondersteunen.
En afsluitend, hoe omschrijf je de sfeer bij WIJS?
Fantastisch! Je voelt je heel erg welkom, de collega’s zijn erg leuk om mee te werken waardoor je geen gevoel van druk hebt. Er wordt je in die zin niks opgedrongen, omdat er wordt gevraagd of je dingen wil doen en niet móet doen. Dat draagt eraan bij dat studenten dingen willen oppakken omdat het vrijblijvend voelt. We hebben een groep bij elkaar die goed met elkaar kunnen, vanaf het begin eigenlijk. En we hebben mooie activiteiten, zoals WIJSpong en de traditionele pubquiz. Ik ga met plezier elke dag naar mijn stage. Dat vind ik toch wel bijzonder gezien dit bij veel gevallen niet altijd zo is.