Zijn hobby ‘lekker chillen’ sloot perfect aan bij het opzetten van de jeugdsoos in Selwerd. Hoewel er voor chillen in het begin geen tijd was, want er moest veel gebeuren. Waaronder promotie maken voor de soos, op pleintjes, voetbalvelden en in winkelcentra. Luuk Grondel vertelt over zijn ervaringen tijdens zijn stage en doet uit de doeken wat hij later wil worden. Die keuze blijft toch moeilijk…
Wie: Luuk Grondel
Leeftijd: 22
Studie: Maatschappelijk Werk & Dienstverlening (Hanzehogeschool Groningen, jaar 2)
Hobby’s: skateboarden; gamen; stappen en lekker chillen
Hey Luuk, voordat we meteen gaan praten over wat je hebt gedaan. Wat wil je later nou écht gaan doen?
(Lacht) Dat is echt een heel lastige vraag. Ik weet het niet man. (Stilte). Nou ja, via WIJS ben ik er wel achter gekomen dat ik jongeren gaver vind dan kleine kinderen en ouderen. Ik ben zelf jong, het zijn mijn leeftijdsgenoten, ze zijn zó open vind ik. Jongeren kunnen wel heel complex zijn, maar ik denk dat ik sneller een vertrouwensband met ze opbouw dan met ouderen. Dat lijkt mij veel lastiger.
Hoe bouw je die band op?
Bij jongeren is het gewoon heel belangrijk dat je jezelf bent, als je dat niet bent prikken ze daar meteen doorheen. Dan gaan ze je testen, grenzen verkennen, kijken hoe ver ze kunnen gaan. Je moet oprecht zijn, bijvoorbeeld in waarom iets wel of niet goed is. Zo kun je elkaar ook een handje helpen, want als student leer je jezelf ook beter kennen.
Ok, gaan we dan. Klaar voor? Wat heb je gedaan namens WIJS?
Haha, ik heb met Wouter in Selwerd een soos opgezet via BSV (Buurt- en Speeltuin Vereniging Selwerd). We wilden de sociale cohesie bevorderen, jongeren met elkaar in contact brengen, en het idee voor een soos lag er al. Ze organiseerden bij BSV al discotheken, pingpong, maar activiteiten gericht op jongeren tussen de 12 en 18 was er nog niet echt. Nu is de soos elke donderdagavond van 18.30-20.30 open!
Maar dat liep niet direct goed hoor. We hadden voor de aftrap flyers uitgedeeld om te promo’ten, ook in winkels en supermarkten, noem maar op. Toen kwam er de eerste keer helemaal niemand. Dus diezelfde avond zijn we gewoon de straat opgegaan om met jongeren te praten over de soos en dat heeft heel erg geholpen. We vertelden dat je er FIFA kan spelen op een enorm scherm, dat je er kunt koken, maar dat ze ook zelf met ideeën kunnen komen. Wij hebben een Xbox geregeld, nieuwe batjes voor pingpong en wat we kunnen waarmaken willen we gaan doen! Het tofste zou zijn dat die jongeren daar echt hun eigen ding kunnen doen.
Wat heeft WIJS voor jou gedaan?
Anne Kraanen (projectcoördinator WIJS) heeft mij echt op de juiste plek gezet. Ik kwam wel aan met een plan dat ik met jongeren wou werken, maar wist nog niet goed hoe en waar. Anne heeft mij de perfecte plek gegeven, samen met Wouter. En dat was een toffe combo. Ik ben gewisseld van stage omdat ik ontevreden was bij de vorige. En de vrijheid die ik hierin bij WIJS heb gekregen is een uitdaging, maar dat motiveert je ook. We hebben uiteindelijk gepresenteerd voor het bestuur van de Hanze… dat was heel vet. En we kregen complimenten van Henk Pijlman, erg gaaf.
Conclusie. Jeugdwerk in Selwerd helpen opzetten: leuk of lastig?
Ja leuk! En ik heb toffe mensen ontmoet in het WIJ-team in de vensterschool in Selwerd, hele vrolijke en dankbare mensen. Ja, mooi werk.
Door Rients Verschoor