Wie: Iris de Groote en Liesanne Verbeek
Leeftijd: 23 & 23
Studie: Maatschappelijke Werk en Dienstverlening
Hobby’s: Beide hardlopen, borrelen en ondernemende dingen doen, zoals activiteiten organiseren bij studentenvereniging Dizkartes.
Iris en Liesanne zijn stiekem zussen. Ze hebben dan wel een andere achternaam, maar daar is het meeste ook mee gezegd. De dames hebben nooit ruzie. Behalve over hun afstudeeronderzoek. Nou ja, meer dan gekibbel zal het nooit worden, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Of het nou in Zuid-Afrika of in Groningen is. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Zo is het en zo zal het blijven. Want zo hoort het.
Rechtstreeks vanuit Zuid-Afrika naar WIJS in Groningen. Hoe was dat?
Iris: “van Zuid-Afrika naar Paddepoel is wel even wennen! Van juni tot september hadden we wel tijd om weer even te acclimatiseren”. Liesanne: “we rolden ook zo weer in het leven in Groningen, omdat we direct ons appartementje hadden. We zaten ergens in Namibië toen we met Anne (projectcoördinator WIJS) contact hadden over ons afstuderen bij WIJS. Afstuderen waren we eigenlijk helemaal vergeten, en toen kregen we een fijn mailtje terug dat we bij WIJS konden komen. We waren laat met het vinden van een afstudeerplek, maar WIJS sloot daar juist bij aan, omdat we zelf iets konden opzetten en bedenken”.
En dat ook nog met z’n tweeën. Doen jullie toevallig veel samen?
Iris: “tsja, wat doen we niet met z’n tweeën?” Liesanne: “studiegenoten, clubgenoten bij studentenvereniging Dizkartes, dispuutgenoten, sportgenoten, huisgenoten, afstudeergenoten, we willen samen een bedrijfje beginnen. Maar daarnaast zijn we écht vrienden”. Iris: “hoe gaan we dat eigenlijk doen met kerst?”. Liesanne: “jouw ouders of mijn ouders?”.
Jullie studeren dus af bij WIJS, wat doen jullie precies?
Iris: “we focussen ons nu op armoede in de wijk Paddepoel. Door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning
staan zelfraadzaamheid en participatie centraal, waardoor bewoners veel zelf en met elkaar moeten doen. Professionals vallen op sommige plekken weg door die WMO. Wij bekijken waar die gaten vallen, waar bewoners behoefte aan hebben en wat WIJS hierin kan aanvullen”. Liesanne: “de reden dat we voor armoede hebben gekozen is omdat we daar veel mee in contact zijn gekomen in Zuid-Afrika. Wel op een andere manier, maar toch sprak het ons heel erg aan”. Iris: “wat hier is ingevoerd met de WMO is daar heel vanzelfsprekend. Kinderen zorgen voor hun ouders, mensen zorgen voor elkaar, dus waar wij heen moeten is daar heel normaal. Dat is interessant om vanuit onze positie te zien”.
Wat is voor jullie in een paar zinnen WIJS?
Iris: “het samenwerken met studenten met een andere achtergrond”. Liesanne: “een stimulerende, energieke en motiverende omgeving”. Iris: “zelfontplooiing door allerlei activiteiten”. Liesanne: “meer leren naast het afstuderen alleen”. Iris: “de vraagstukken die bij WIJS binnenkomen worden gezien als echte opdrachten, dus ons onderzoek verdwijnt niet in een la, omdat er echt iets mee wordt gedaan”. Liesanne: “en in WIJS zit ook een heleboel gezelligheid!”.
En, wat hebben jullie al bij WIJS geleerd?
Liesanne: “we hebben beide niet veel ervaring op het vlak van sociaal werk in Nederland, dus dat is sowieso leerzaam”. Iris: “bij Co-Creatie in Paddepoel mochten we zelf presenteren voor een grote groep bewoners. Dat was interessant omdat daar veel verschillende perspectieven op sociaal werk waren. En laatst waren we met WIJS aanwezig bij een symposium over wijkgericht werken. Dan zie je hoe verschillende organisaties met elkaar samen willen werken, hoe er tegen cases wordt aangekeken per organisatie”. Liesanne: “wij wonen in de Papengang midden in het centrum, dus we gaan nu veel meer de wijk in. En het contact met mensen bij de front office is erg leuk”.
Wie is jullie favoriete bewoner?
Liesanne: “de meneer die altijd de krant brengt!”. Iris is het er absoluut mee eens.