In het weekend staat hij in blauwe kledij op de werkvloer van de Gamma in Stadskanaal als bouwmarktmedewerker. Maar doordeweeks is hij één van de uitvoerende breinen van het Juridisch en Financiëel Steunpunt van WIJS. Gerben Knol kwam binnen als nieuwsgierige student van de Hanzehogeschool Groningen, en nu, een half jaar later, is de goedlachse student fulltime bezig met wat hij noemt “juridisch ondernemen”.
Wie: Gerben Knol
Leeftijd: 24
Studie: HBO Recht (Hanzehogeschool Groningen, jaar 3)
Hobby’s: Automobilia, boardgames, pubquizzen
Je bent begonnen bij WIJS door een onderzoek uit te voeren en nu run je het Juridisch en Financiëel Steunpunt. Gefeliciteerd, promotie! Vertel!
“Ja, in oktober 2015 zocht ik een project om bij aan te sluiten vanuit het Honours programma van de Hanze. Ik had eerder al gehoord over WIJS dankzij een pitch van Harald [Hilbrants] tijdens een Honours bijeenkomst. Na dat moment wou ik aansluiten bij WIJS, omdat het echt een uitdagend idee was. Toen werd namelijk al gezegd dat WIJS op termijn niet alleen tijdelijke studentenprojecten in de Groningse wijken wou faciliteren, maar op zoek was naar vaste diensten, waaronder een Juridisch en Financiëel steunpunt. Als student zijnde kon je dus als het ware je eigen advieskantoor opzetten! En je zou ook nog eens op allerlei fronten bezig zijn: dan heb je het over praktijkervaring, leefbaarheid van wijken vergroten, WIJS als organisatie opbouwen, en de verbinding tussen student en stadjer. Daarom zocht ik aansluiting, en dat kon via het Honours Projectbureau. Ik ben toen begonnen voor WIJS met een onderzoek naar zakelijke privacy en bescherming persoonsgegevens. Daarna kwam ik terecht in een groepje met twee andere studenten om een missie en visie te ontwikkelen voor WIJS. Medio januari 2016 kwam de vacature voor het Juridisch en Financiëel Steunpunt op het Blackboard van de Hanze terecht. En daarin stond eigenlijk de kleine jongensdroom van een eigen praktijk, en in dit geval binnen WIJS; nou, mooi!”
Wat trof je aan toen je binnenkwam?
Zijn ogen worden groter, hij begint te lachen: “Nou niets! Wat het Steunpunt betreft dan. Caten, met wie ik het Steunpunt run, en ik kwamen binnen, we maakten kennis, en hebben samen met Harald wat analyses gedaan, zoals een SWOT-, en Stakeholders-analyse, om een plan van aanpak te maken. Maar al vrij gauw kregen we twee of drie casussen. Toen werd het steeds drukker en is het zijn eigen leven gaan leiden. Het protocol hebben we eigenlijk naderhand gemaakt.
Wat doen jij en Caten vanuit het Steunpunt?
Wij gaan met mensen in gesprek, en vaak hebben mensen een juridische kwestie. Dan proberen wij om mensen daar informatie over te geven of een aanbeveling te doen. Als de juridische kwestie te groot is voor ons zorgen we dat die persoon op de juiste plaats terecht komt door ze te verbinden met experts. We kregen bijvoorbeeld een complexe belastingkwestie van iemand met een vakantiehuis. We hebben toen navraag gedaan bij een raadsman van de MJD, die ons vertelde dat je voor zo’n geval echt een accountant nodig hebt.
En met wat voor vragen kunnen mensen bij jullie terecht?
Nou, bijvoorbeeld: ik wil een onderneming beginnen, welke ondernemingsvorm past mij het beste? Ik heb een overeenkomst afgesloten waar ik onderuit wil, kan dat nog? Kwijtschelding van inkomstenbelasting, invullen belastingformulieren, bezwaarschriften schrijven, noem maar op. In principe voor allerlei vragen, zowel juridisch, financiëel als maatschappelijk. Maar wij kunnen niet altijd helpen. Kijk, er is niet één rechtsgebied waar wij werkelijk niets vanaf weten, dus we kunnen overal wel iets over zeggen. En we verdiepen ons natuurlijk goed in een onderwerp waar een zaak op aansluit.
Jurist in wording bij WIJS. Vreemde keuze?
Op het eerste gezicht misschien. Een advocatenkantoor brengt meer allure met zich mee. Maar ik denk dat mensen zich niet goed beseffen wat voor ervaring deze functie met zich mee brengt in de opleiding tot jurist. Je hebt namelijk niet één taak. Ik ben en moet bezig op ondernemend vlak, communicatief vlak, met mijn competenties als jurist. Hier is het maar de vraag wie er binnenkomt en met wat voor zaak. De criteria waarop wij moeten beoordelen of we de zaak aan kunnen, is enkel en alleen de grootte van de zaak. Daarna kan het alle kanten op en verdiepen we ons in de jurisdictie in al haar veelzijdigheid.
Door Rients Verschoor