Misschien herken je het gevoel wel. Je bent bijna afgestudeerd en hebt jarenlang goed gebruik gemaakt van je studiefinanciering. Boven je bed hing altijd een houten bordje met de tekst ‘lenen is leven’ en je genoot met volle teugen genoten van je studententijd. Nu je het beslissende papiertje hebt binnengehaald, lijkt daar toch een einde te komen. Je bent klaar voor de arbeidsmarkt en klaar om geld te gaan verdienen. Niettemin kijk je met enige weemoed terug naar die tijd dat je elke maand een mooi bedrag van de overheid op je bankrekening kreeg gestort. Dat kun je de komende jaren wel vergeten… Toch?
Wat niet alle studenten doorhebben, is dat er veel voorzieningen voor afgestudeerden en ZZP’ers zijn die je na het halen van je diploma een steuntje in de rug kunnen geven, zelfs als je meteen een mooie startersfunctie krijgt. WIJS was benieuwd in hoeverre afgestudeerde studenten en ZZP’ers op de hoogte zijn van het bestaan van deze voorzieningen en vroeg aan Jessie en Naomi, twee studenten Sociaal Juridische Dienstverlening om op onderzoek uit te gaan.
Om het onderzoek behapbaar te houden, koos het tweetal voor hun onderzoek de belangrijkste vier voorzieningen om uit te diepen: huurtoeslag, zorgtoeslag, sociale huur en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Uit hun onderzoek bleek dat onder afgestudeerden bijna de helft niet weet of ze recht hebben op zorgtoeslag. Daarnaast schatten afgestudeerden de inkomensgrens voor sociale huur veel te laag in, waardoor ze dachten niet in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.
De twee studentes concludeerden dat het tijd werd voor wat meer duidelijkheid. Daarom gebruikten ze de resultaten van hun onderzoek om een overzicht te maken genaamd ‘Waar heb ik recht op?’ In dit overzicht kun jij checken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag, zorgtoeslag, sociale huur en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Benieuwd naar het overzicht? Bekijk ‘m op onze resultatenpagina