Belastingdienst/Toeslagen vindt het belangrijk om dicht bij de mensen te staan die zij willen bereiken. Peter Neerhof en Mariska Visser, werkzaam bij de BelastingTelefoon, hebben daarom de kans gekregen een experiment te starten met pop-up kantoren. Vanuit het innovatieplatform The Greenhouse Toeslagen zijn zij gestart met een experiment om te onderzoeken hoe in samenwerking met andere organisaties een ‘HUB’ (plek waar veel toeslaggerechtigden samenkomen) georganiseerd kan worden. Omdat studenten een lastig te bereiken groep vormen is er samengewerkt met WIJS.
Het experiment heeft de naam ‘ToeslagenTafel’ gekregen. Hiermee gaan Peter, Mariska en hun team met een pop-up kantoor naar verschillende locaties waar de doelgroep zich bevindt. Het doel van de ToeslagenTafel is om mensen onder andere zelfredzaam te maken en om een andere vorm van communicatie te toetsen. Voor dit onderdeel van het experiment is samengewerkt met WIJS, om studenten beter te bereiken.
De ToeslagenTafel stond met het Juridisch en Financieel Steunpunt van WIJS van 10 tot en met 12 mei op de Hanzehogeschool en van 17 tot en met 19 mei op de RUG (Rijksuniversiteit Groningen). In totaal zijn 109 studenten geholpen. De lessen die geleerd zijn? “Sowieso dat wij sommige dingen vanuit het oogpunt van de student zijn gaan bekijken”, volgens Peter. Mariska vult aan: “Loop geen toeslag mis!’ is toch een heel andere manier van benaderen dan vanuit termen als ‘compliance”. “En het gebruiken van communicatiekanalen van de doelgroep, niet per se die van de Belastingdienst/Toeslagen zelf”.
Wat de toekomst brengt? Misschien hier en daar een spontane verschijning van de ToeslagenTafel op een plek waarvan je het niet verwacht, zodat meer mensen geholpen kunnen worden met hun vragen. Peter: “Laatst zagen we een plaatje van rond 1850 waar een belastingexpert gewoon in een kroeg tussen de mensen zat om hen te helpen hun zaken te regelen, prachtig gezicht. Wij zullen niet de kroeg in gaan, maar het zet wel aan het denken”. Wat WIJS in de toekomst volgens Peter en Mariska zou moeten doen? “We proberen ook ouderen beter te bereiken. Jullie hebben een project Eenzame Ouderen, hoe mooi zou het zijn als studenten dan ter plekke ook even kijken of toeslagen op orde zijn bij ouderen”.